T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

FİLM RADYO TELEVİZYONLA EĞİTİM BAŞKANLIĞI

 
SAYI :APK.D.04-310/733
8 /06/ 1994
KONU

:Açık Öğretim Lisesi Ara Sınıflarına Öğrenci Kayıtları

 

 

GENELGE

1994/37

 

İLGİ: a) Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği,

         b) Milli Eğitim Bkanlığına Bağlı Orta Öğretim Kurumlarında Ders Geçme Kredi Yönetmeliği,

         c) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Orta Öğretim Kurumlarında Öğrenci Nakil ve Geçişlerine Ait                         Yönerge,

    d) Milli Eğitim Bakanlığının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MD.                       Bşk.310.DGKS.Şb.Md.006581(1993/52) sayılı genelgesi.

 

        Bilindiği gibi 1992-19993 öğretim yılılında hizmete giren açık öğretim lisesi, faaliyetlertini ilgi (a) yönetmeliğe uygun olarak sürdürmektedir. Kısa sürede önemli sayıda öğrenci talebiyle yüzyüze gelmiş olması, Açık öğretim lisessi'nin bu alanda önemli bir boşluğu doldurduğunu göstermektedir.

        Kuruluşundan bu yana geçen ürede alt yapı hazırlıklarını belirli ölçüde geliştirmeyi başaran Açık öğretim lisesi 'nin, 1994-1995 öğretim yılından başlayarak orta öğretim kurumlarının ara sınıflarından ayrılmış öğrecileri de kabul yoluyla, daha geniş bir kitleye eğitim hizmetei vermesi planlanmaktadır.

        Buna göre:

       Herhangi bir nedenmle bir orta öğretim kurumundan ayrılmış olup Açık öğretim lisesi'ne kayıt yaptırmak isteyenlerden başvuranların müracaatları, 11 Temmuz 1994 tarihinden itibaraen kabul edilmeye başlanacaktır. Bunun için aşağıdaki işlem sırası izlenecektir.

       1- Açık öğretim lisesi'ne geçişte ''program uyarlama'' işlemlerini yaptırmak üzere:

       a- Sınıf geçme sistemine göre tasdikname alarak bir orta öğretim kurumundan ayrılmış olanların ders geçme ve kredi sistemine uygun belgelerini ( Başarı Durum Belgesi Ek-2), ayrıldıkları eğeitim kurumundan dolturdup tasdik ettirerek,

       b- Ders geçme ve kredi sisteminden ayrılanların ise tasdikname ve eklerini tamamlayarak, başvurmaları sağlanacaktır.

      2- Müracaatçıların durumlarını açık öğretim lisesi programlarına uyarlama (kredilendirme) işlemleri oluşturulacak komisyon tarafından yapılacaktır.

      3- Kayıt işlenleri ise 29 Ağustos -16 Eylül 1994 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Söz konusu işlemlerin yürütülmesinde görev alacak komisyonların kuruluş ve işleyişinde aşağıdaki şekilde hareket edilecektir.

      1- Her ilde, İl Eğitim Araçları ve Donatım Merkezi Müdürü başkanlığında, ders geçme ve kredi sistemini başarıyla uygulayan orta öğretim kurumlarında görevli yeteri kadar müdür yardımcısının görevlendirilmesi ile en az üç kişilik ''Açık Öğretim Lisesi Ders Kredilendirme Komisyonu" oluşturulacaktır. İlde açık öğretim lisesi'ne başvuran öğrenci sayısına göre komisyonların sayısı arttırılabilecektir. Bu komisyonlar 11 Temmuz 1994 ile 16 Eylül 1994 tarihleri arasında görev yapacaktır. Komisyonların çalışma gün ve saatleri, başvuru yoğunluğu dikkate alınarak Millî Eğitim Müdürlüklerince belirlenecektir.

      2. Açık öğretim lisesi ara dönemlerine kayıt için başvuracakların önceki okullarından aldıkları öğrenim belgeleri bu komisyonlarca incelenecek ve ilgi (c) yönerge esaslarına göre başarılı oldukları dersler Kredilendirme Belgesine (EK-1) işlenmek suretiyle kredilendirilecektir.

     3. Öğrencinin "onluk not sistemi" ile gösterilmiş notları varsa, bu notlar ilgi (d) genelge hükümleri doğrultusunda "beşlik not sistemi"ne çevrilmek suretiyle intibakları yapılacak ve ilgi (b) yönetmeliğe uygun olarak notların harf karşılığı da gösterilecektir.

     4. Öğrenim belgelerinde hangi derslerden hangi notla başarlı oldukları açıkça belirtilmeyen durumlarda, adayın eski okuluna başvurması ve "Başarı Durum Belgesi"ni (EK-2) doldurtarak derslere göre başarı durumunu belgelendirmesi istenecek, kredilendirme işlemi komisyon tarafından bu belgeye dayanılarak yapılacaktır. İlinizce yeteri kadar "Başarı Durum Belgesi"nin (EK-2) her okulda bulunması öncelikle sağlanacaktır.

    5. EK-1 ve gerektiğinde EK-2 formları incelendikten sonra, durumlarına göre, öğrenci adaylarının Açık öğretim lisesi'nden almaları gereken ve alabilecekleri dersler ile bunların kaç dönem daha alınması gerektiği konusundaki bilgiler, "Program Geçiş Belgesi"ne (EK-3) işlenip onaylanarak, kayıt işleminde kullanılmak üzere öğrenciye verilecektir .

     6. Ders geçme ve kredi sisteminden gelen adayların işlemlerinde; diploma, tasdikname, öğrenim belgesi ve öğrenim durum belgesi kullanılacaktır.

     7. Yukarıdaki işlemlerini tamamlayan adayların kayıt aşamasında yapacakları işlemler, "Açık Öğretim Lisesi Kayıt Kabul Kılavuzu'nda ayrıca belirtilecektir.

     8. Açık öğretim lisesi kayıtlarında işlerin aksamasına meydan verilmeyecek ve bu genelgenin bütün lise ve dengi okul müdürlerine duyurulması sağlanacaktır.

     Gereğini önemle rica ederim.

                                                                                                               Nevzat AYAZ

                                                                                                            Milli Eğitim Bakanı

EKLER:

Ek-1 Kredilendirme Belgesi,

Ek-2 Başarı Durum Belgesi,

Ek-3 Program Geçiş Belgesi .

DAĞITIM:

Gereği: Bilgi:

F Planı A planı

 

 

 

EK-1Genelge 1994-37/8.6.1994